Motor

Onze instructeur, Eddy, heeft al bijna 40 jaar ervaring met motorrijden.
Hij ziet er dan ook totaal niet tegen op om in weer en wind met je mee te rijden tijdens je lessen.

Wij hebben verschillende maten motorkleding en helmen voor je klaarliggen, zodat je daar nog geen geld in hoeft te investeren voordat je jouw rijbewijs hebt.

LET OP: I.V.M. CORONA MAG DE KLEDING VAN DE RIJSCHOOL NIET WORDEN GEBRUIKT. Je moet nu dus (hopelijk tijdelijk) zelf voor je eigen kleding en helm zorgen.

De instructie en informatie die je te horen krijgt komen via een oortje bij je binnen en worden verzonden met top kwaliteit Kenwood portofoons. Heb je zelf een helm, en zit daar een communicatie set van het op dit moment zeer populaire merk SENA in, dan kun je daar gebruik van maken en heb je een nog betere verbinding met je instructeur.


Begin je met lessen in het najaar en gaan we de wintermaanden in, onze motoren zijn voorzien van handvat verwarming en we hebben zelfs elektrisch verwarmde jassen, zodat je ook in de koudere periode comfortabel warm je lessen kunt volgen. 

Mocht je er interesse in hebben kun je, na het behalen van je rijbewijs,
ook nog een jaar lang gratis lidmaatschap bij  motorclub M.A.C. van Dedem krijgen. Deze motorclub organiseert de jaarlijkse grasbaanraces te Balkbrug en diverse toertochten. 
Genoeg reden dus om je motorrijbewijs bij Rijschool Rosman te halen!

Om het motorrijbewijs te halen moet je drie examens afleggen:

  • Theorie-examen
  • Voertuigbeheersing
  • Verkeersdeelneming

Heb je het pakket gekocht, dan zit daar ook een I-theorie-kaart in, daarmee kun je thuis in je eigen tempo leren via internet. Meer begeleiding nodig? Dan kun je altijd met ons een afspraak maken voor een privéles.

Onze motoren 
Rijschool Rosman beschikt over 2 Honda CB 650 F`s om je les te geven in de categorie A-onbeperkt. 
Beide motoren zijn voorzien van een ABS (Anti Blokkeer Systeem) reminrichting, dit houd in dat bij een te krachtige remming de wielen niet kunnen blokkeren. Hiermee kun je op een zeer veilige manier leren remmen zonder gevaar op een valpartij. Voor de klasse A-1 en A-2 hebben wij geen motoren, maar is er in overleg wel les in te krijgen.

Honda CB 650 F ABS (A onbeperkt)


Tegenwoordig zijn er 3 verschillende klasses:

Klasse A1
Met maximaal 11 kW en 125 cc is dit is de lichtste klasse.
Ben je jonger dan 20 jaar, dan start je in de A1 klasse. In deze klasse mag je al vanaf je 17e beginnen met lessen.
Na het behalen van A1 mag je na twee jaar examen doen in de categorie A2. Dit is dan een aanvullend examen, en hiervoor hoef je geen theorie en geen voertuigbeheersing meer te doen, maar alleen verkeersdeelneming.

Klasse A2
Met maximaal 35 kW is dit de tussenklasse.
Vanaf je 20e levensjaar mag je instappen in de klasse A2 en ook dan doe je 3 keer examen (theorie, voertuigbeheersing en verkeersdeelneming).
Ben je in het bezit van rijbewijs A1, dan hoef je alleen maar verkeersdeelneming te doen.
Twee jaar na het behalen van A2 mag je door naar de zware klasse, A onbeperkt, en hoef je ook alleen maar verkeersdeelneming te doen.

Klasse A onbeperkt
Wil je in één keer voor A onbeperkt gaan, de zware klasse, dan moet je wachten tot je 24 jaar bent.
Hier geldt dan ook weer 3 keer examen doen.
Ben je in het bezit van A2, dan geldt opnieuw dat je alleen verkeersdeelneming hoeft te doen.


NIEUW VANAF NOVEMBER 2017
Het is vanaf november 2017 mogelijk om vanaf 21 jaar te gaan lessen op de motor behorend tot de categorie A met als aantekening de code 80 op je rijbewijs.
Dit houdt in dat je afrijdt op de zware klasse en na het behalen van je rijbewijs je de eerste 2 jaar alleen maar op een driewieler of categorie A2 motoren mag rijden. Na deze 2 jaar ga je naar het gemeentehuis om de code 80 van je rijbewijs af te laten halen. Hierdoor mag je dan, zonder opnieuw examen te hoeven doen, op categorie A motoren rijden. LET OP! VOORDAT JE DE OPENBARE WEG OP MAG MOET JE WEL EERST HET THEORIE-EXAMEN HEBBEN BEHAALD.

Examen aanvragen

Om de examens voor motorrijbewijs te kunnen aanvragen moet je eerst de rijschool machtigen en een gezondheidsverklaring invullen.

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring invullen gaat als volgt:  
Klik hier en houd je DigiD code bij de hand.
Lees deze aandachtig door.

Machtigen

Om jouw rijschool te machtigen ga je als volgt te werk:
Klik hier en zorg dat je jouw DigiD code en het rijschoolnummer 4013A8 bij de hand hebt.